In het klimbos van Duinoord in Noord-Brabant komen de echte avonturiers tevoorschijn! Het klimbos is ook een onderdeel van onze all inclusive formule. Zo kun jij voor en na het klimmen genieten van het onbeperkt eten en drinken. Klimpark Duinoord heeft maar liefst 10 verschillende banen in het klimbos, ieder met hun eigen unieke onderdelen! Echt een uitje in de natuur dus. Ga jij ook tokkelen over het park en zwaaien naar jouw familie op het terras?
Het klimbos van Duinoord heeft maar liefst 10 verschillende banen, waar je met een klimtuigje kan klimmen. Deze banen bestaan uit hindernissen en houten platformen, waarmee jij je door de bomen kunt verplaatsten. Natuurlijk zit je altijd in een tuigje tijdens het klimmen, zodat je veilig de baan kunt afleggen in het klimbos van Duinoord. De banen zijn: 1, 2A, 2B, 3, 4A, 4B, 5, 6, 7 en 8.
Dichte, stevige schoenen zijn verplicht bij het klimmen in ons klimbos. Schoenen die niet mogen zijn onder andere: sandalen, slippers, instappers, laarzen, schoenen met hakken, klompen, Uggs en ballerina’s. De leidinggevende van het klimbos bepaalt of de schoenen wel of niet zijn toegestaan. Een das, sjaal of hoofddoek (uitgezonderd een kapje of een sporthoofddoek, deze mag niet om de nek zitten) zijn vanwege de veiligheid verboden.
Om te mogen klimmen moet je minimaal 7 jaar oud en 1.30 meter zijn, en mag je maximaal 110 kilo wegen. Dit meten wij zelf op in het klimpark en er zijn hier geen uitzonderingen op. Bij twijfel kan er om legitimatie worden gevraagd. Klopt alles? Dan krijgen jullie klimbandjes. Dankzij deze bandjes weten de instructeurs ook welke banen in het klimbos je al hebt geklommen.
Voordat je gaat klimmen, moet er een formulier door een verantwoordelijk persoon van 18 jaar of ouder worden ingevuld. Deze persoon hoeft niet mee te klimmen, maar moet wel mee naar de inschrijfbalie met het formulier. Het invullen kan ter plaatse bij de inschrijfbalie. Om het sneller te laten verlopen kun je dit formulier thuis dubbelzijdig uitprinten en ingevuld meenemen. Daarna kun je in de wachtrij voor het filmpje en het klimtuigje aansluiten.
Na het invullen van het klimbosformulier kijk je de instructiefilm. Hier worden de regels en hindernissen toegelicht aan de hand van een overzichtelijke film. Voor alle klimmers is deze film verplicht. Bij het klimbos hebben we per leeftijd en lengte een bepaalde baan waar je mag beginnen. Dit kun je navragen aan één van de instructeurs van Duinoord. Ook als je al vaker bij ons hebt geklommen, moet je steeds bij deze baan beginnen en de film opnieuw kijken.
Als je tegen betaling een klimpas aanschaft en je in het huidige jaar van aankoop nog een keer naar Duinoord komt hoef je niet meer vooraan te beginnen. De klimpas van Duinoord geeft aan dat je vaker hebt geklommen en de instructiefilm hebt bekeken. Je moet wel gewoon in de wachtrij aansluiten, maar hoeft de film niet nog een keer te kijken.
Na de instructiefilm krijg je het tuigje aan. Deze wordt door onze medewerkers aangedaan, zodat wij zeker weten dat jij goed vastzit. Hier krijg jij ook de safe-roller. Bij klimpark Duinoord werken wij namelijk met het safe-roller valbeveiligingssysteem, waarmee jij altijd gezekerd bent aan de baan. Je kunt jezelf niet losmaken, wat bij sommige andere klimbossen wel kan. Zo is ons klimbos één van de veiligste van Nederland. Onze instructeurs volgen jaarlijks een training voordat het seizoen begint. Zo zijn wij er helemaal klaar voor!
Als je twee banen hebt geklommen moet je verplicht een pauze nemen. Daarna mag je verder klimmen, nadat je weer in de wachtrij hebt gewacht. Bij klimbos Duinoord moet je de banen op volgorde klimmen. Dit houdt in dat je steeds 1 baan hoger mag klimmen dan de vorige. Dus als je net baan 4B hebt geklommen, moet je eerst baan 5 klimmen en daarna mag je baan 6 klimmen.
Hieronder staan de minimale lengte/leeftijdseisen om te mogen klimmen, en de banen die dan mogen worden geklommen.
Let op: iedere klimmer moet bij een bepaalde baan beginnen, en vanaf daar op volgorde verder klimmen. De klimmer mag lagere banen klimmen, maar dient vanaf de baan waar hij moet beginnen op volgorde te klimmen.
Het klimbos sluit eerder dan het park. Zo zorgen wij ervoor dat iedereen op tijd het bos uit is. Meestal is dit 60 minuten eerder, vraag voor de exacte sluitingstijd bij de inschrijfbalie van het klimbos. Dat geeft je nog wel even de gelegenheid om iets lekkers te eten. Duinoord is all inclusive, dus klimmen, eten en drinken voor één prijs.
Het klimbos is meestal tijdens een regenbui open. Maar als het te hard waait, stormt of onweert dan zijn er een aantal banen in het klimbos vanwege veiligheidsredenen (tijdelijk) gesloten. Dit geldt sowieso voor wind van 20 km/uur of meer, of windkracht 4 of hoger. In alle overige gevallen besluit de leidinggevende welke banen dicht moeten.